ماه مبارک رمضان ماهی است که چاقها در آن ماه چاقتر میشوند و لاغرها، لاغرتر. البته همه ما بهتر میدانیم که روزه گرفتن برای چاق شدن یا لاغر شدن نیست بلکه به منظور طهارت روحی و تقواست. اما گاهی چاق شدن بعد از 30 روز روزهداری میتواند حسابی آزاردهنده باشد بنابراین باید به دنبال راهی بود که ضمن انجام فریضه الهی و بهره بردن از برکات این ماه مبارک، حداقل وزن خود را ثابت نگاه داشت. یادتان باشد بدون برنامهریزی غذایی شما بیشــتر به سمت اضافه وزن گام برمیدارید تا کاهش آن، پس باید بر جذب مواد غذایی، نوع موادغذایی و زمان خوردن نظارت و کنترل داشته باشید.
مهمانی خوب است اما ...
برگزاری مجالس افطار که یکی از سنتهای دیرینه ما مسلمانان به حساب میآید، میتواند یکی از علل چاقتر شدن افراد چاق باشد مخصوصا که افراد خوشاشتها نمیتوانند از این گونه مجالس و سفرهها به راحتی دست بکشند. در این مجالس افطاری، صاحبخانه سعی میکند از هر غذایی خوشمزهترین را تهیه کند مثلا برای خوشمزهتر شدن سوپ به آن خامه اضافه میکند که چاقکننده است، برای غلیظ شدن خورش به آن آرد میزند که کالریاش را بالا میبرد، برنج را با کره سرو میکند، از طرف دیگر آش و حلیم یا حتی کلهپاچه هم در این افطاریها حتما وجود دارند که هر کدام پر از کالری هستند؛ میزان کالری آش و بهویژه کله پاچه بیش از حد مجاز است و حلیمهایی که در بیرون از منزل طبخ میشوند، بسیار چرب و پرگوشت هستند و شکر زیادی حین مصرف به آنها اضافه میشود.
تحرک فراموش نشود!
چرا با اینکه در رمضان روزه میگیریم چاق میشویم؟ چون معمولا انرژی دریافتیمان بر انرژی مصرفیمان غالب میشود. درواقع وقتی میزان فعالیت فیزیکی را در ماه رمضان تا حد ممکن کم میکنیم و در جهت استراحت و خواب بیشتر عمل میکنیم؛ دیگر بدن انرژی همیشگی را مصرف نمیکند و از جهت دیگر با خوردن غذاهای پرکالری سعی میکند سوخت همیشگی را دریافت کند، درنتیجه همین انرژیهای اضافه به صورت چربی ذخیره میشوند و فرد چاقتر میشود.
بدخوری ممنوع!
در حال حاضر بدخوری شایعتر از پرخوری است. استفاده زیاد از مواد چاقکننده و مضر چون زولبیا و بامیه و انواع شیرینیها ازجمله مصادیق بدخوری است و افراد تصور میکنند چون در طول روز هیچ چیز نمیخورند، مجاز هستند از این خوراکیها مصرف کنند.هنگام افطار با توجه به خالی ماندن معده برای مدت نسبتا طولانی، نباید به صورت ناگهانی به خوردن غذاهای سنگین و شام مفصل اقدام کرد، بلکه بهجای آن بهتر است روزهداران با مقداری نان و پنیر و سبزی افطار کنند تا ولع گرسنگی آنها برطرف شود و دو ساعت بعد شام بخورند. البته این توصیه بیشتر برای افراد بالغ است و نوجوانان در سن رشد میتوانند بلافاصله یک وعده غذایی کامل بخورند.
پرخوری تا نیمه شب؟!
معمولا بعد از یک روز طولانی روزهداری فرد کمی نسبت به غذا حریص میشود و احساس میکند در آن فرصت کوتاه افطار تا سحر باید تا حد ممکن معده را از مواد غذایی انباشته کند، اگر شما هم جزو این دسته افراد هستید توصیه میکنیم با برنامهریزی بعد از افطار کمی خودتان را مشغول کنید تا خوردن را کنار بگذارید مثلا شرکت در مجالس و مراسمی که در شبهای ماه مبـارک رمضان برگذار میشود فرصت خوبی را برای پرهیز از پرخوری در طول شب فراهم میآورد. یادتان باشد انرژی ذخیره شده ناشـی از پرخوری آخر شب باعث کاهش میزان متابولیسم و سوخت و ساز بدن میشود زیرا فرد بلافاصله بعد از خوردن به رختخواب میرود و فرصتـی برای انجام فعالیت و سوخت و ساز بدن باقی نمیماند و این نهتنها احتمال چاقی را افزایش میدهد بلکه شخص روزهدار فردایی آکنده از خستگی و بیحالی را تجربه خواهد کرد.
سحری را حذف نکنید
جالب است بدانید روزهدارانی که از افطار تا افطار غذا میخورند چاقتر از افرادی میشوند که افطار، سحری و یک وعده نیمهشب میخورند و در این میان حذف وعده غذایی سحری از همه آسیبرسانتر است. این تصور که وعده غذایی شام میتواند جایگزین وعده سحری شود بسیار اشتباه است زیرا فرد در طول روز دچار افت قند خون میشود و تمایلش به مصرف غذاهای شیرین و پرکالری زیاد میشود، درواقع سلولهای عصبی از کربوهیدراتها انرژی میگیرند و با حذف سحری فرد برای خوردن مواد پرکالری حریص شده و در افطار پرخوری میکند و همین زمینهساز افزایش وزن میشود.
ممنون از مطالبی که می گزارید ,واقعا متشکرم