8دکتر مهرداد کاظمزاده عطوفی دبیر انجمن علمی روانشناسی بالینی ایران ترفندهایی را به عروس و دامادهای شاغل توصیه میکند که زندگیشان رنگ و بوی دیگری بگیرد.
مراقب رابطه خود باشید
یکی از مسائلی که ذهن بیشتر متخصصان را بهدلیل تجربیات کلینیکیشان، به خود مشغول و این سوالات را ایجاد کرده، این است که آیا وقتی زوجی هر دو شاغلاند و ساعتهای زیادی خارج از خانه مشغول کار هستند روابط زناشوییشان آسیب میبیند و فاصله بین آنها ایجاد میشود؟ آیا اگر فرزندی در خانه باشد، این فاصله ایجادشده او را هم تهدید میکند؟ پاسخی که وجود دارد، این است که ممکن است بین زوجهایی که در طول هفته از هم دور هستند یا به بیان دیگر کنار یکدیگر نیستند و این رخداد بارها و بارها تکرار میشود، فاصله ایجاد شود اما این فاصله زمانی به فاصله عاطفی می انجامد که زوجها مراقب روابط خودشان نباشند.
مراقب رفتارهایتان باشید
وقتی افراد تصمیم به ازدواج میگیرند و قصد دارند وارد کانون خانواده شوند، در خیلی از مسائل تلاش میکنند تا انتخاب و رفتار درستی داشته باشند. مثلا زمانی که فردی برای ازدواج به ما معرفی میشود تا زمانی که جواب مثبت میدهیم یا میگیریم، همچنین دوره نامزدی تا خود روز عروسی یعنی روزی که قرار است بعد از آن زیر یک سقف زندگی کنیم، تلاش میکنیم مراقب رفتارهایمان باشیم. مثلا مراقبت از مدل ارتباطمان، مراقبت از استحکام رابطه و در کنار این مراقبتها، برای یکدیگر وقت میگذاریم و برنامهریزی میکنیم. همچنین سعی میکنیم رابطه کلامی خوبی با یکدیگر داشته باشیم و تلاشمان برمبنای این است که از طریق پاسخهای عاطفی و رفتاری (مثل هدیه دادن) رابطهمان را تقویت کنیم. همچنین در این راستا از پوششمان هم مراقبت میکنیم و سعی ما بر این است که منظم، مرتب و آراسته باشیم یا مثلا همیشه موقع ملاقات عطر بزنیم، اما تا به حال شده به این سوال فکر کنید که چرا به این ابزارها اهمیت میدهیم؟ جواب این است، زیرا همه ما به این موضوع آگاه هستیم که اگر میخواهیم با طرف مقابلمان به یک احساس خوب دست پیدا کنیم باید برای آن تلاش کنیم و دقتنظر داشته باشیم، اما اتفاق بدی که برای اکثر زوجها میافتد این است که بعد از این دوران (یعنی زمانی که ازدواج میکنیم و رابطهمان قطعیت پیدا میکند) به مرور این تجربیات را فراموش میکنیم و در مقابل نسبت به یکدیگر بیتوجه میشویم و مثل قدیمها برای یکدیگر وقت نمیگذاریم. حتی از سادهترین چیزهایی که باید به آن توجه کنیم، میگذریم. مثلا نسبت به ظاهرمان، پوششمان، نحوه آرایشمان و... بیتوجه میشویم. این در حالی است که برای یک زندگی موفق و شیرین باید بعد از ازدواج هم به مراقبت از رفتارهایمان ادامه دهیم.
به اختلافهایتان وقت بدهید
اگر زوجی قرار است برای مدت طولانی کنار هم به خوبی زندگی کنند، باید برخی مراحل را طی کنند تا بتوانند رابطه را بازسازی و از آسیبهایی که از لحاظ عاطفی و روانی ممکن است بینشان ایجاد شود، پیشگیری کنند. گاهی وقتها خستگیها و استرسهای شغلی باعث میشوند زوجها زمانی را برای حل تعارضهایشان اختصاص ندهند. درنتیجه تعارضها پیچیده و مزمن میشوند که پس از آن باید منتظر طلاق عاطفی بین زوجها باشیم.
اول بشناسید، بعد حل کنید
برای پیشگیری از این اتفاقات باید مراقبتهای لازم را انجام داد. اولین گام برای مراقبت علامتشناسی است و دومین بحث مراقبت، گذاشتن یک وقت کافی برای حل تعارضات است. طبیعتا پایه حل تعارضها، داشتن مهارتهای ارتباطی است که برای به دست آوردن این مهارت نیاز دارید آموزش لازم داشته باشید.
به این سوالات پاسخ بدهید؟
اگر میخواهید از تمام این رخدادها پیشگیری کنید، ملزم هستید که برای روابط عاطفیتان وقت بگذارید. با توجه به نکاتی که گفته شد، اولین شرط پیشگیری از آسیبهای نظام خانواده، این است که از وضعیت روابط خودمان مراقبت کنیم، اما سوالاتی که ممکن است در ذهن هر زوجی به وجود آید:
آیا در این مدت بین من و همسرم فاصله ذهنی ایجاد شده است؟
آیا تعارضی وجود دارد که بین من و همسرم تکرار میشود و ما قادر به حل آن نیستیم؟
آیا اختلافهایی بین ما وجود دارد که مسکوت مانده و بعد از مدتی خود را نشان خواهد داد؟
آیا اخیرا روابط کلامی و فیزیکی ما کاهش پیدا کرده است؟
آیا مسائلی وجود دارد که باعث شده مجادله و درگیری لفظی زیادی با یکدیگر داشته باشیم؟
آیا شکایتهای ریز یا به اصطلاح عامیانه غر زدن در رابطه ما جاری شده است؟
آیا یکی از ما زود از کوره در میرود؟
اگر به اکثر این سوالات پاسخ مثبت دادهاید پس باید بدانید تمام این رخدادها در رابطه شما در حال شکلگیری است و دیگر مثل گذشته دلتان برای همسرتان تنگ نمیشود و مثل قدیم اشتیاق زیادی برای دیدنش ندارید. در نتیجه تلاشی هم نمیکنید که با او حرف بزنید. همه این علائم و نشانهها بیانگر این هستند که یک آسیب جدی خانواده شما را تهدید میکند.
فکر میکنید شاغل بودن میتواند وقت عاشقی را از زوجین بگیرد؟